Het maakt niet uit hoe het eruit ziet

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Het maakt niet uit hoe het eruit ziet – Popupgedachte vrijdag 5 juli 2024

Er zijn heel veel dingen waarvan het fijn is dat ze mooi zijn. Een gedekte tafel, de inrichting van een feest, je tuin mocht je zo gelukkig zijn om zoiets te hebben. En dan is mooi een rekbaar begrip natuurlijk. Wat minder mooi hoeft te zien is je imago in het oog van mensen. Misschien een beetje boud gesteld, maar het komt hier vandaan. Ik werd gebeld nu zo een week geleden door een documentairemaker, volbloed Twentenaar, actief bij de gelijknamige club als cultuurbewaker en hij vroeg of ik dominee Overduin kende. Dat was niet het geval. Dominee Overduin was een goeie in de oorlog, een hele goeie. Twaalfhonderd Joodse mensen verborgen met z’n team en iedereen heeft de oorlog overleefd. Honderd procent score. Meteen dat de oorlog voorbij was, ging hij zorg dragen voor kinderen van SSers en NSB-ers. Dat het je werk wordt om de zorg voor kinderen van IS-ers te regelen. Dat idee. Niet goed voor je imago kan ik je vertellen. Een facebookpagina voor Benno L is dan heel klein bier vergeleken met deze dominee. Allemaal belangrijk, maar Overduin werd geen held na de oorlog of Twenterik van het Jaar. Pas veel later wordt erkend hoe ongelofelijk belangrijk hij geweest is. Morgen zijn Duitse, Amerikaanse en Nederlandse mensen aanwezig bij een documentaire presentatie, ik mag er iets zeggen en de documaker waarschuwde me wel. Rustig praten, de gemiddelde leeftijd op de voorste rij is 93

Waarom Overduin het deed? Omdat ik een gelovige ben, zei hij. Imago? Het zat niet eens in zijn denken, zo leek het. Bevrijdend ook wel, en inspirerend. En ja, het past wel in het verhaal. In de verhalen, zoals die van vandaag.

In die tijd ging Jezus verder. Hij zag iemand aan het tolhuis zitten die Matteus heette, en Hij zei tot hem: 'Volg mij.'

Leuke uitnodiging wel, want als iets lijkt op de NSB-er dan is het wel de tollenaar. De mens die belastingen heft voor de bezetter, maatschappelijk én religieus is opgegeven want deze gelooft er niet meer in. In beloften voor het land. En meestal cynisch, want met de macht van de bezetter achter zich, knijpt de tolheffer de landgenoten uit met extra heffingen.

 De man stond op en volgde Hem. Terwijl Hij nu in diens woning aan tafel aanlag, kwamen ook vele tolle­naars en zondaars met Jezus en zijn leerlingen aanliggen. Toen de Farizeeën dat zagen, zeiden ze tot zijn leerlingen: 'Waarom eet uw Meester met tollenaars en zondaars?'

Imagodingetje, wel. Zeker als eten bij iemand een persoonlijk verbinden betekent. We weten wat er gebeurt op X als een politicus met de verkeerde op de foto staat.

Hij hoorde dit en zei: 'Niet de gezonden hebben een dokter nodig, maar de zieken. Gaat heen en leert wat het zeggen wil: Ik wil liever barmhartigheid dan offers. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.'

Hij miskent niet het probleem dat deze mensen hebben aan zijn tafel. Maar imago boeit blijkbaar niet, hij legt ook niet uit dat ze allemaal bekeerd zijn van heilloze wegen en nu engeltjes zijn geworden waarmee het goed druiven eten is. Hij heeft een missie, die gaat over bevrijding en hoop en is bedoeld voor mensen die dat zoeken. Niet om zich aan te sluiten bij mensen die vinden dat ze de bevrijden zijn en hun kamp hebben ingenomen in de wereld.

Ik ben dankbaar dat ik iets van dominee Overduin heb mogen ontdekken en zal er morgen nog meer van zien. En dankbaar voor de eigenzinnige vrijheid waarmee de rabbi door het leven stapt – en ons uitnodigt om met onze shit aan die tafel te schuiven in plaats van met onze verdiensten.

Tot zover vandaag. Een hele goede vrijdag gewenst – en vrede, en alle goeds 

 
Vorige
Vorige

Alles wat leeft

Volgende
Volgende

Je ziet het niet