Het verlangen en de onvervulling daarvan
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte. Ik ben Rikko en ik schrijf overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag met de titel
Verlangen en de onvervulling daarvan- PopUpGedachte woensdag 11 september 2024
Voor de mystici, voor gelovigen, voor dromers is dit niet de wereld waarin we verwachten dat onze verlangens worden vervuld. Maar dat het verlangen een drijfveer is om voortdurend je weer in te zetten voor de belangrijkste dingen van het leven. Omdat wat er niet is, er zou moeten zijn. Omdat hoop doet leven, omdat de vervulling die voor handen is, simpelweg niet voldoet.
Voldoende geld om te doen wat je wilt, lijkt een aantrekkelijke situatie. Liefst dat je niet meer hoeft te werken. Zodat je écht kunt doen wat je wilt. Er zijn er die zich daarvoor van alles ontzeggen, en anderen die dit lijken te hebben behaald. Er zijn er nog veel meer die er zich niet alles voor ontzeggen maar wel het idee hebben dat dit hen gaat verlossen van werkdruk, van het gevoel van gevangen zitten, van een lastige manager en nog veel meer. En ja, het kan bevrijden van werkdruk en een lastige manager, maar maakt de regen dan niet plaats voor de drup? De mystici, het geloof in vele vormen zegt iets dergelijks. Door simpelweg te kijken naar de levens van hen die dit hebben behaald of je voor te stellen hoe je zou leven als je dit hebt behaald óf wat je nu allemaal zou moeten doen óm dat te behalen. Voor de gelovige is dat wat we redelijkerwijs kunnen verwachten als we onze stinkende best doen, simpelweg niet goed genoeg. En is vervulling van de behoefte niet het grootste doel, niet in deze wereld, niet in het leven – er is iets anders. Het is het verlangen zelf dat hen drijft – en af en toe een glimp ervan vervuld zien is voldoende energie om ervoor te blijven gaan.
Zo kan rijkdom om te kunnen doen wat je wilt als een mythe afgedaan worden. Rijkdom brengt je helemaal niet bij doen wat je wilt. En iemand in geldnood zegt misschien dat je het makkelijk kunt zeggen, maar te weinig geld is problematisch – er lijken er ook niet zoveel die goed in staat zijn met teveel om te gaan, of met de manieren waarop teveel verkregen moet worden. Jezus zegt vandaag in zijn beroemde zaligsprekingen, de bergrede, z’n inaugurele, het volgende:
'Zalig gij die arm zijt, want aan u behoort het Rijk Gods.
Zalig die nu honger lijdt, want gij zult verzadigd worden.
En ik heb er denk ik vaak overheen gelezen omdat zaligsprekingen zo leuk zijn om naar te luisteren. Hij vervolgt het meteen met het tegenovergestelde van zalig:
Maar wee u, rijken, want wat u vertroost, hebt ge al ontvangen.
Wee u, die nu verzadigd zijt, want ge zult honger lijden.
Het is pittig, zeker voor een rijk en verzadigend Westen, maar wie in alle rijkdom (of dat nu rijkdom is ten opzichte van je leeftijdgenoten of landgenoten of rijkdom ten opzichte van landen waar elke dag je laatste kan zijn omdat er simpelweg niet genoeg eten voor handen is of het leven elke dag wordt bedreigd) – wie niet beseft dat die rijkdom armoe is, en met hart ziel en handen verlangt naar iets anders, iets rijkers dan wat we hier voor handen hebben en graag daar de zogenaamde rijkdom voor inzet, wee diegene. Onze rijkdom is armoe, want we zijn niet in staat het eerlijk te delen, we sluiten onze grenzen met de meest onmenselijke praktijken om het te behouden en weten niet hoe we moeten stoppen met het vergaren, ook als de hele wetenschap zegt dat we daarmee de planeet voor de komende generaties onleefbaar maken. Niet leuk, wel armoe.
Laat ons honger lijden, hongeren, verlangen, hopen. De vervulling die voorhanden is, terzijde liggen omdat met gevulde handen het lastig ontvangen is. Hoop vinden in die prachtige kleine momenten waarop er wel gerechtigheid gebeurt of werkelijke liefde of een eerlijk delen.
Dat even maar voor vandaag. Een hele goede woensdag gewenst, met verlangen en hoop en voor nu: vrede gewenst, en alle goeds.