Zonder pretenties
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Zonder pretenties – PopUpGedachte woensdag 2 oktober 2024
Buiten regent het gestaag. Het ruist hoorbaar op de kastanjebladeren vlak naast mij en maakt kringen in de gracht. Hollands herfstweer waarvan je het liefst binnen wilt blijven. Aan deze kant, de droge kant, van het glas lees ik teksten over goddelijke bescherming en rust, over vertrouwen en geliefd zijn. En iets over pretenties, althans ik denk dat het daarover gaat.
Het verschil maken is wel een belangrijk streven van de mens. En zo niet hét verschil, dan toch wel een verschil maken. Dat je bestaan impact heeft op de wereld, legacy, dat je iets voor elkaar hebt gebokst. Die behoefte groeit naarmate je volwassen wordt. Als tiener ben je nog met jezelf bezig, vooral. Tenminste, dat meen ik me te herinneren. Dan ga je studeren of werken en begint op een gegeven moment de vraag wat je ertoe doet. Een mooie vraag, maar misschien ook wel eentje om eens op losse schroeven te zetten – als ik tenminste de rabbi goed begrijp vanochtend.
Het gesprekje met Jezus van Nazareth begint met een vraag van zijn studenten, zijn leerlingen. En ze vragen: 'Wie is nu wel de grootste in het Rijk der hemelen?'
Allereerst: dit gaat niet over een hemel met een wolk om op te zingen en een harp met engeltjes. Dit gaat naar mijn begrip – en naar mijn hoop – over een manier van samenleven waarin niet geld of macht de dienst uitmaakt, maar de creatieve maker van al het leven, de liefde zelf die regeert, een samenleving waarop gehoopt werd – de terugkeer van de Eeuwige naar zijn mensen, met goede leefregels, rechtvaardigheid, onderlinge zorg en geen Romeinse of andere overheersing of religieuze onderdrukking.
En de vraag is dan: wie is in die wereld, in die toekomst het belangrijkst. Wie maakt het verschil, wat moet je daarvoor doen? Best ambitieus, mooi ook misschien wel. Dat je vooruit durft te kijken, dat je impact wilt maken, dat je alvast wilt leven alsof die wereld al begonnen is en daar graag een belangrijke rol in wilt spelen. Misschien ook wel een tikje gezien worden, positie hebben, klein beetje ego. Maar hoe erg kan dat zijn. In elk geval benieuwd, beste rabbi. En dan staat er dit:
Hij riep een klein kind, zette het in hun midden en zei:
'Voorwaar, Ik zeg u: als gij niet opnieuw wordt als de kleine kinderen,
zult gij het Rijk der Hemelen zeker niet binnengaan.
Wie dus zichzelf gering acht zoals dit kind is de grootste in het Rijk der hemelen.
Natuurlijk, het moet weer helemaal anders als de rabbi gaat praten. Want als er iemand is die niet pretendeert maatschappelijk het verschil te maken is het een klein kind. Het belang van een kind is geliefd en gezien zijn, beschermd, kunnen spelen, eten, drinken. De wereld is voor grote mensen, belangrijke keuzes maken en naam maken of verschil of legacy: dat is allemaal daar boven je hoofd, letterlijk. Er zal vast een uitzondering op de regel zijn, maar het lijkt me logisch.
En dat is dan het voorbeeld? Spelen en eten en drinken en liefde zoeken en liefde geven. Leven bij de dag ook eigenlijk, want hoever kun je nu vooruit kijken? Het is altijd een beetje zoeken naar het punt van vergelijk; welk element van kind zijn is nu belangrijk. In elk geval dit: bezig zijn met hét verschil maken op samenlevingsniveau is er niet kind eigen.
Wat betekent dit dan? Nou in elk geval het loslaten van pretentie. Want een kind maakt wel degelijk verschil in het leven van anderen, maar op een minder bewuste manier. Kan ik leven in deze wereld en met hoop op een wereld die klopt, al lijkt die hoop dun en kwetsbaar – kan ik leven als een kind; in de zin van ‘bij de dag’ leven. De behoefte aan eigen rol en impact loslaten en spelen, vrienden maken, liefhebben en liefgehad worden. Niet terugtrekken, maar ook geen zelfoverschatting. Vandaag is vandaag en dat vraagt om geleefd te worden. Morgen zien we wel weer.
Tot zover vandaag. Een hele goede woensdag gewenst – en vrede, en alle goeds.