Wat de toekomst brengt

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Wat de toekomst brengt?

Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte, ik ben Rikko en ik schrijf overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag met de titel

Wat de toekomst brengt – PopUpGedachte donderdag 10 november 2022

We hebben natuurlijk geen idee wat de toekomst brengt. Alles ligt open. Dan kan alles anders zijn. Tenzij deze beroemde quote waar is: ‘the future is already here, it’s just unevenly distributed’. De toekomst gebeurt al, is al nu. Ze is slecht onevenredig verdeeld. Oftewel, alles wat er nieuw staat te gebeuren, is niet nieuw. Het gebeurt al, het is alleen nog niet dominant.

Wat betekent dat? Eigenlijk vooral twee dingen: dat de toekomst voorspellen geen giswerk is, maar een analyse van de huidige werkelijkheid met een gevoel voor dat wat nu een klein beetje aanwezig is maar mogelijk bepalend is voor de toekomst. Dat is één. Een tweede, belangrijke is deze: dat wachten op een nieuwe wereld waarin alles opeens wél goed zal zijn, misschien niet de meest realistische manier van leven is. En de vraag is dan of dat ook zou gelden voor religieuze uitspraken als; zie, er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. De oude gaat voorbij om plaats te maken voor iets heel nieuws.

Vandaag vragen de tijdgenoten van Jezus van Nazareth naar dat Koninkrijk van God, die andere wereld waarin de Eeuwige het weer voor het zeggen heeft, de leeuw en het lam gebroederlijk of gezusterlijk samen optrekken, waar geen oorlog meer is en geen verdriet, dat hele verhaal. Een soort paradijs maar dan één van de toekomst; wanneer dat dit gebeurt. En Jezus geeft antwoord. Dit staat er:

“Toen Jezus door de Farizeeën de vraag werd gesteld, wanneer het Rijk Gods zou komen, gaf Hij hun ten antwoord: 'De komst van het Rijk Gods kunt ge niet waarnemen. Men kan niet zeggen: Kijk, hier is het, of daar is het. Want het Rijk Gods is midden onder u.'”

Dit is vrij pittige kost voor degenen die geloven dat het allemaal goed komt als we de ogen stijf dicht houden bij het bidden en ons afzijdig houden van dat wat er in de wereld gebeurt, totdat het onze beurt is en de hele wereld een soort goddelijk paradijs voor gelovigen wordt. Ik weet niet of mensen dit echt geloven, maar JC lijkt hier korte metten mee te maken.

Allereerst is dat Goddelijke Rijk geen locatie, het heeft geen vlag, geen land, geen stadsmuren, geen paspoort, geen tempel, geen toren, niets. Het is niet waarneembaar in de zin dat iemand kan zeggen: kijk hier is het of daar is het. Waarom niet? En dat is punt twee: omdat het er al is. En temidden van ons aanwezig is. Het doortrekt de werkelijkheid. Overal waar de facto mensen zich gedragen naar de hoogste wet van de liefde tot de naaste, als geroepen door de Eeuwige hoe ze die stem ook interpreteren, is het Rijk Gods aanwezig. The future, ook de goddelijke, is er al, het is alleen nog onevenredig verdeeld.

Het is misschien een verlieservaring voor degenen die hopen dat er een harde breuk komt met de huidige werkelijkheid, dat de huidige wereld opgerold en weggegooid wordt en er een heel nieuw begin gemaakt wordt – en natuurlijk kan het nog steeds dat er dergelijke vernieuwingen, revoluties, totaalveranderingen plaats vinden. Maar niet zonder dat de kiemen en het begin ervan al onder ons zijn, toegankelijk, zichtbaar en haalbaar. Niemand hoeft te wachten op het goede moment om deel te worden van die beweging van God, die gebeurt al lang. De vraag is: waar precies en hoe kan ik er deel van zijn. Wat heeft toekomstwaarde vandaag en wat loopt eigenlijk al op de laatste benen.

Of het koninkrijk komt? De hemel op aarde aanbreekt? Een paradijs? Het gebeurt al lang, het vraagt om zicht, open ogen, gevoel, een moment van genade om het te zien en om het ideaalplaatje van perfectie los te laten en met liefde te omarmen wat er wél aan schoonheid, goedheid en liefde gebeurt. Om dat te vieren, zoals Jezus van Nazareth dat kon. Daar is het koninkrijk. Ongrijpbaar, maar wel degelijk aanwezig. Van voorbijgaande aard, maar altijd weer opduikend op nieuwe plekken.

Tot zover even vanochtend. Een hele goede donderdag gewenst. En vrede, en alle goeds.

Vorige
Vorige

Zorg voor elkaar

Volgende
Volgende

Mijn plek in het geheel