Er zijn grenzen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Er zijn grenzen – PopUpGedachte donderdag 11 juli 2024

Terwijl Nederland vandaag opkrabbelt van de teleurstelling van gisteravond, vermengd met een beetje trots en de verrassing dat je opeens realistisch kans had op een finaleplaats – wie had dat vorige week gedacht – keer ik vanochtend al lezend in de teksten terug naar de politiek en naar de kerk. Met een hartekreet van een van de grootste profeten – als er sprake mag zijn van rangorde, want je weet dat de laatste de eerste zal zijn enzo – van het Eerste of Oude Testament. Het is wat mij betreft een serieuze oproep aan alle dwepers met de Joods-christelijke samenleving, elke kerk of partij die de excuses over het Nederlandse slavernijverleden graag zou ontkennen – en dat zijn dan nog de makkelijk aan te wijzen geadresseerden van de volgende tekst. Als we wat dieper gaan, zijn we met een beetje pech allemaal de klos. Dit staat er

Wie heeft u gevraagd mijn voorhoven plat te lopen als gij komt om voor Mij te verschijnen?

Goeie zin wel, Jesaja. Voorhoven, als in; voorhoven van de tempel van de Eeuwige in Jeruzalem, toen ooit. En misschien nu ook nog wel.

Brengt Mij toch niet langer nutteloze meeloffers. Uw wierook is mij een gruwel. Nieuwe maan,
sabbat en feestvergadering: feestvieren samen met onrecht kan Ik niet uitstaan. Uw nieuwe maan, -
nog zo’n feest -  uw feesten, Ik ben ze hartgrondig beu, zij zijn een last die Ik niet langer kan dragen.

De Eeuwige, bij monde van Jesaja windt er geen doekjes om.

Wanneer gij uw handen uitstrekt, sluit Ik mijn ogen voor u, zelfs als gij uw gebeden vermenigvuldigt, luister Ik niet naar u: uw handen zitten vol bloed. “Ga u wassen, ga u reinigen, uit mijn ogen met uw boze daden! Houd op met kwaad doen, leer het goede te doen, onderhoud het recht, help de verdrukte, verdedig de wees, pleit voor de weduwe.”

Mag je dat toepassen op regering Netanyahu? Wie de schoen past, trekke die aan – maar ja, het kan dus dat je biddend en offerend en weet ik wat voor religieuze tierelantijnen je voltrekt en dat de profeet op weg is om je een veeg uit de pan te geven en te vermelden dat de eeuwige je woorden spuugzat en beu is. Met je Joods-christelijke samenleving die beschermt moet worden tegen het importeren van een andere religie, oftewel; het hardvochtig buitensluiten van kwetsbare mensen op zoek naar een nieuwe plek om zich te wortelen. Onderhoud het recht – het is niet zo moeilijk, maar als het aankomt op asiel moet de rechter en Europa heel de tijd ons land terugfluiten. En zijn de meeste van de plannen al in strijd met het recht. Help de verdrukte, verdedig de wees, pleit voor de weduwe. En nee, dat betekent niet dat je onder het mom van het helpen van Nederlandse wees en weduwe, de weduwe en wees van kleur of van een andere religie, taal of cultuur de laan uit mag wijzen.

Wie ietsje dichter nog kijkt naar het eigen gebed of de eigen religie, krijgt het ook daar wat benauwder. Of je nu een vergrootglas legt op de kleding die we dragen terwijl er ‘Gods lof wordt gezongen’ zoals dat zo mooi heet. Of de koffie die na een viering wordt gedronken. Op uitsluitingsprocessen in gelovige gemeenschappen, die echt niet anders zijn dan welke andere gemeenschap dan ook – behalve dan dat ze zichzelf (in elk geval in theorie en dat is heel wat) laten bekritiseren door die Bijbelse teksten. Is er dan nog iemand die ook maar kan vermoeden dat diens gebed ergens aankomt, dat er plezier wordt beleefd in die hemelse regionen – waar die zich ook mogen bevinden – in de gelovige feestelijkheden? Jesaja wijst hier een weg naar zelfreflectie en erkenning, dat feesten altijd gepaard moeten gaan met erkenning van eigen onvermogen, dat in het vieren met de eigen community er ook altijd een moment is van observatie van het onaffe, rafelige en onzuivere van het eigen handelen – niet om de feestelijkheden af te breken, maar om ze uit te breiden naar de kwetsbare, de ongeziene, de uitgeslotene. Dan resoneert de vreugde ook in religieuze zin. Dat Jesaja’s uithalen maar tot verdiepte feestelijkheden mogen leiden.

Tot zover vandaag. Een hele goede donderdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

 

 
Vorige
Vorige

Reflectie

Volgende
Volgende

Zorgen - en zorgen voor