Verzet en verwarring
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Verzet en verwarring – PopUpGedachte dinsdag 14 januari 2025
Verzet roept verzet op. We noemen dat polarisatie, veelal. Maar dat is eigenlijk alweer een waarde oordeel, tenminste voor de meesten die het woord gebruiken. Eerst één stapje terug. Verzet roept verzet op. Simpelweg; ik wil een maandje Dry January doen, nou natuurlijk roept dat verzet op. Als je tenminste niet al geheelonthouder bent. Of je wil een maandje zonder caffeïne, ook dan gaat je hoofd protesteren, veelal door een beetje tegen je schedelwand te kloppen. En niet alleen je hoofd, dan gaat ook een minder aanwijsbaar deel reageren door te zeggen dat het toch niet nodig is, enzo. Je kent het vast. En dat werkt hetzelfde op de werkvloer of in je relatie of bij opvoeding, je wil iets niet langer, iets moet veranderen; dat roept verzet op. Licht verzet gecombineerd met grote waardering; ik heb hier eigenlijk geen zin in, maar wat ontzettend goed dat je het zegt. Tot groot verzet en ergernis. In grotere vorm zie je dat bij de A12 protesten van Extinction Rebellion bijvoorbeeld; het verzet is megagroot. En dat is deel van de strategie; je drukt op een pijnpunt qua inhoud en je protesteert op het scherpst van de snede; het gecombineerde verzet is ook aandacht en gebruik je om een punt te maken.
Verzet roept verzet op, zegt nog niets over de waarde van datgene waar je je tegen verzet of de kwaliteit van het punt dat je maakt. Dat iets verzet oproept, maakt nog niet automatisch dat het goed is. En daar ontstaat verwarring. De anti-woke lobby vindt echt dat ze fantastisch werk doen, ze beschermen de samenleving tegen militant gedachtegoed en allerlei mogelijk kwaad. Degenen die voor erkenning van de diversiteit van gender-identiteiten pleiten, beschermen een kwetsbare groep die zo vaak al slachtoffer werd van een meerderheid die hen als het kwaad zag. En wie door de informatiestromen van beide bubbels reist, raakt zomaar in verwarring.
Vanochtend is Jezus van Nazareth aan het spreken in een synagoge, het joodse gebedshuis, van zijn tijd. En misschien bij gebrek aan psychiatrische terminologie of misschien omdat er iets toen gewoon was, wat we nu niet meer als zodanig kennen, is er sprake van iemand met ‘een kwade geest’, die zich verzet. Dit staat er: “
Er bevond zich in hun synagoge juist een man die in de macht was van een onreine geest en luid begon te schreeuwen. 'Jezus van Nazaret, wat hebt Gij met ons te maken? Ge zijt gekomen om ons in het verderf te storten. Ik weet, wie Gij zijt: de heilige Gods.'
Of zoals in Dostojewski’s roman de Gebroeders Karamazov, waar de katholieke kerkleider na terechtstelling van honderden ketters Jezus laat opsluiten om hem ook te berechte en vraagt: “waarom komt u ons hinderen”.
Het zijn verwarrende tijden en die tijden zijn zo oud als de wereld; de zelfidentificatie met het goede en alles en iedereen die die gedachte stoort, al is het God zelf, wordt uitgebannen. Hoe spannender de tijd; dreiging van oorlog en klimaatonrust, hoe steviger het verzet.
Natuurlijk zoals dat gaat in de verhalen van Jezus, stuurt hij de ‘geest’ uit de mens weg. Een bevrijding. En is iedereen onder de indruk en verwonderd en dankbaar en lijkt het duidelijk. De kwade geest is ellende en Jezus is ok. Toch heeft de kwade geest meer gelijk dan je op het eerste gezicht denkt; het wordt chaos rondom de aanwezigheid van Jezus van Nazareth, of zoals hij zegt; de Heilige Gods. Sterker nog; in 70 na Christus wordt de tempel, de kern van de Joodse religie, met de grond gelijk gemaakt en verandert definitief de aard van de Joodse rituelen. Met de verhalen van de kruisiging zien we ook hoe ellendig de mens reageert. Zonder de verstoring van de orde door het goede was de chaos ook minder geweest. Belangrijk om te beseffen, juist als er chaos ontstaat. Belangrijk om jezelf niet meteen aan de goede kant te plaatsen, om je op te werpen als beschermer van dit of dat gedachtengoed – en tegelijk ook te staan voor de bevrijding van mensen, in het hier en nu. En van de hoop op een samenleving die wel fair en eerlijk is, ook al schopt dat tegen de schenen van mensen die vinden dat het nou eenmaal niet voor iedereen leuk kan zijn en dat de outsider terug naar de schaduwen moet om de meerderheid of de mensen met geld of privileges hun gang te laten gaan.
Kortom; verzet is deel van ons leven en hoort bij verandering en groei. In verzet komen én verzet tegenkomen. Dat hoeft ons niet te verrassen. Daarbinnen de stem van de Eeuwige horen, van het goede, steeds opnieuw. Jezelf in de spiegel bekijken én tegelijk je inzetten voor mens, dier en wereld. Eenvoudig is het niet, verwarring hoort erbij, die vraagt om bezinning en weer nieuwe inzet. En hoop.
Tot zover even de popupgedachte van vandaag. Een hele goede dinsdag gewenst, en vrede in het kleine en in het grote van onze wereld en alle goeds.