Nieuwe tijden
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Nieuwe tijden – PopUpGedachte vrijdag 17 januari 2025
Er gebeuren grote dingen op politiek vlak in de wereld. Enorme dankbaarheid rondom de deal tussen Israël en Hamas, eindelijk een lichtpuntje. Op straat in Israel en in de Gaza strook wordt gedanst en gevierd dat de oorlog voorbij is en gehuild om de ongelofelijke hoeveelheid slachtoffers die dit heeft geeist. Of het echt voorbij is, weet niemand. Maar hier waren we nog nooit. Én Trump wordt geinaugureerd aanstaande maandag. Een angstbeeld voor velen, migranten, de queergemeenschap, mensen van kleur en iedereen die vind dat mensenrechten en waardigheid ertoe doen. Maar vandaag is vandaag en net als alle dagen – tenzij er iets misgaat met wekkers of slaap – lees ik de teksten van de dag. Vandaag weer eens over een wonderlijke genezing, maar dan eentje met een revolutionaire twist. Dit staat er:
Men kwam een lamme bij Hem brengen, die door vier mannen gedragen werd. Omdat zij wegens de menigte geen mogelijkheid zagen hem dicht bij Jezus te brengen, legden ze het dak bloot boven de plaats waar Hij zich bevond, maakten er een opening in en lieten het bed, waarop de lamme uitgestrekt lag, zakken. Toen Jezus hun geloof zag, zei Hij tot de lamme: 'Mijn zoon, uw zonden zijn u vergeven.'
Vreemd verhaal. De man wil lopen, maar wat gebeurt er. Hij wordt vergeven. Belangrijk puntje voor de context; waar vond vergeving van zonden, uitwissen van spijt, herstel en heling plaats: in de tempel in die tijd. En waar mochten lammen en blinden, uit het oogpunt van rituele heiligheid niet komen? Juist, diezelfde tempel. Schandalig, zo’n regel en ik kan er ook weinig begrip voor opbrengen maar dat was de context. Die verlamde man wilde niet lopen omdat hij dan met de volgende marathon mee kon doen, hij en zijn vrienden hoopten dat hij weer onderdeel kon worden van het religieuze en culturele leven van het volk. En Jezus van Nazareth pakt even door; want je hebt voor dat deelnemen aan het religieuze leven geen benen meer nodig om te kunnen lopen, dat hele idee van rituele heiligheid gaat het raam uit. Jezus vergeeft die zonden zelf wel; en in zijn spoor is het zaak om die plekken van religie, van geloof en vergeving, van genade overal te creëren en overal te vinden. De rabbi helpt je niet om in het religieuze centrum te komen, hij verklaart het exclusieve religieuze centrum overbodig en creëert de functie van dat religieuze centrum ter plekke.
Dat is allemaal leuk voor theologen, maar hoe, wat en waar en waarom is dat relevant anno nu? Met opkomend nationalisme pakken mensen die hun macht bedreigd zagen door idealisten die vonden dat de outsiders er helemaal bij hoorden – of je nu queer of vrouw of van kleur was – die mensen pakken de macht terug. In Duitsland heeft een AFD politicus het weer over biologisch-duits zijn, oftewel blond en blauwe ogen. Uiterlijke kenmerken, biodeutsch. Die hebben dan een streepje voor. Hier in Nederland worden hele bevolkingsgroepen als niet-geïntegreerd afgeschreven.
Oftewel, Nederland wordt weer gedacht als tempel met toegang voor de pure Nederlander. Niet door iedereen, maar de stemmen die dat zeggen hebben hun weg gevonden naar de hoogste posities in ons land. En dat vraagt om Jezusvolgers; die protesteren tegen dit soort uitsluiting, maar vooral plekken creëren waar je de erkenning van overheidswege niet nodig hebt omdat diversiteit en onvoorwaardelijkheid vanzelfsprekend is. Voor zogenaamd niet-geïntegreerden, voor vluchtelingen, de queergemeenschap en nog zoveel meer. Dat gaat niet vanzelf, want ook voor kerken en andere gemeenschappen die door Jezus van Nazareth zijn geïnspireerd is dit een fikse uitdaging. Maar toestemming heb je hier niet voor nodig, je kunt er gewoon zelf aan beginnen. Of dat wat je hierin al doet uitbreiden, naarmate het in de burelen van de macht weer enger wordt.
Wat er voor nodig is? Een beetje geloof en hoop en vriendschap, de verlamde man had vier vrienden nodig om hem te brengen waar hij is. En dan vooral moed; moed om een eigen weg te gaan dwars door bestaande beperkende structuren. In navolging van die man uit Nazareth.
Tot zover vandaag. Een hele goede vrijdag gewenst – en een heel goed weekend. Meer over de popupgedachtes te vinden op www.popupgedachte.nl. En vrede gewenst, en alle goeds.