Laat u niet uit het veld slaan
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
‘Laat u dan niet uit het veld slaan’ – PopUpGedachte dinsdag 22 november 2022
Dat lijkt over voetbal te gaan. Maar dat gaat het niet. Al kun je aardig uit het veld geslagen zijn over de manier waarop dit wereldwijde spelletje – dat in het echt toch vooral om het geld gaat en dan pas om de leren knikker – tot stand is gekomen. Ook daarover je niet uit het veld laten slaan. Laat je niet uit het veld slaan. Het veld van de samenleving, het veld van de wereld, het veld waarop mensen met elkaar van doen hebben. Natuurlijk sta je paf of hoe je dat ook wil uitdrukken, of snap je even niet meer hoe het kan dat mensen op deze manier met elkaar omgaan. We kunnen bang worden van voortmalende systemen die zich niets lijken aan te trekken van recht en gerechtigheid. Of van de waarde van menselijk leven. Dat er tien miljoen mensen Oekraïne uit gevlucht zijn, meer dan uit Syrië of Afghanistan of welke van de andere landen waar we zoveel leed van zagen. Dat er een winter aankomt in Oekraïne, dat de Russen dood en verderf zaaien, dat een machtscultuur achter de schermen bij een tv-programma mensen achter elkaar kapot maakte. Laat je niet uit het veld slaan.
Het is de oproep van Jezus van Nazareth aan zijn leerlingen vanochtend. Dit staat er:
“In die tijd merkten sommigen op, hoe de tempel daar prijkte met zijn fraaie stenen en wijgeschenken, maar Jezus zei: 'Wat ge daar ziet: er zal een tijd komen, dat er geen steen op de andere gelaten zal worden, alles zal verwoest worden.' (…) En wanneer gij hoort van oorlogen en onlusten, laat u dan niet uit het veld slaan. Dat alles moet wel eerst gebeuren, maar het einde volgt niet terstond.'
De trots van het land, het kloppend hart van het volk, het centrale beeld waaruit blijkt dat het volk bestaansrecht heeft op aarde en gezien wordt en begunstigd door de Eeuwige – daarvan zal geen steen op de andere blijven. Precies overigens wat 70 jaar na de geboorte van Christus gebeurde. Een opstand tegen de overheersende Romeinen werd zo allesverwoestend de kop ingeslagen, dat de tempel nadien nooit meer in oude glorie is hersteld. Er ontstond een ander soort jodendom, gecentreerd rond synagogen in plaats van de tempel in Jeruzalem.
Punt is dat Jezus hier geen optimistische toekomstpraat heeft. Bewondering voor gebouwen en dankbaarheid voor de schoonheid, daar moet hij iets over zeggen. Want er komt chaos aan en hij weet het. Toch: laat u niet uit het veld slaan.
Als Rusland Oekraïne binnenvalt en verwoestend huishoudt. Laat u niet uit het veld slaan. Als de oorlog veel langer duurt dan je hoopt. Laat u niet uit het veld slaan. Bij dreiging van atoomoorlog, idem. En bij dreiging van stijgende zeespiegels en verontrusting over extreme veranderingen in klimaat en natuur, laat u niet uit het veld slaan.
Waarom eigenlijk niet? Omdat het veld u nodig heeft. Op het veld vindt het spel of de strijd plaats – afhankelijk van de vraag of we het hier over een voetbalveld of slagveld hebben – tussen de cynische machten van hebzucht en egoïsme op allerlei manieren en de hoopvolle machten van samenleven en naastenliefde. En als onthult wordt hoe ons wereldvoetbalspelletje op de groene mat in Qatar terechtkomt, lijkt het een overwinning van de eerste alvorens het spel begonnen is. Maar dat is het niet. Er is teveel liefde, teveel verzet, teveel bewogenheid om je zomaar uit het veld te laten slaan. Je wordt gemist als je de hoop verliest, het is al niet eenvoudig om te blijven staan dus gooi niet je handdoek in de ring.
De hoopvolle mens heeft het zwaar te verduren soms. Maar je bent niet alleen. Ook al voelt het soms dat er weinigen zijn. Het is het oude refrein van de profeet die denkt dat hij alleen overgebleven is als gelovige in het goede – en dat blijkt niet zo te zijn – van een volkje dat zich vermalen voelt onder de grootmachten maar toch de weg naar vrede en rust weer vindt, van een Jezus zelf in eenzaamheid – die nu wereldwijd gevolgd wordt en het aanzicht van de werkelijkheid definitief heeft veranderd. Laat u niet uit het veld slaan. Het is niet eenvoudig wordt het ook niet. Laten we de ander erbij houden en onszelf ook. Je bent nodig.
Tot zover de popupgedachte van vandaag. Een hele goede dinsdag gewenst. De muziek is als altijd van Alan Spiljak, meer popupgedachtes te vinden op popupgedachte.nl en voor nu: vrede en alle goeds.