Wie horen bij mij?
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Wie horen bij mij? – PopUpGedachte donderdag 31 oktober 2024
Mijn familie hoort bij mij, natuurlijk. En mijn gezin. Al zijn er sommigen die vrienden zijn en geen familie en toch meer bij mij lijken te horen dan sommige familie. Zo werkt dat zo vaak. Kies ik dan wie bij mij horen? Horen de buren bij mij? En de overburen en is er dan een grens? Horen asielzoekers en moslims in ons land, die onder dit kabinet de ene klap na de andere kunnen verwachten, bij mij? En zij die vechten of sterven in oorlogen en geweld ver weg, waarover ik lees in het nieuws?
Het ideaal is dat iedereen erbij hoort in ons land. Of je nou burger bent of asielzoeker en zeker als erkend vluchteling, deel van onze gemeenschap. Of je bang bent of boos of vol vertrouwen, rijk, arm en wat voor mening je er ook op na houdt. Makkelijk is dat niet, en al helemaal niet mogelijk om iedereen het gevoel te geven dat die erbij hoort. Erger wordt het als er actieve pogingen gedaan worden om mensen het gevoel te geven dat ze er niet bij horen, dat ze hier niet veilig zijn, dat dit niet hun land is. De doorzichtige poging om het breed levende onbehagen over van alles en nog wat te dirigeren richting een kwetsbare groep die makkelijk als zondebok kan fungeren.
Bij wie hoor ik en wie hoort bij mij? In de zinnen van vandaag zegt Jezus van Nazareth treurige woorden over Jeruzalem die stevig resoneren anno nu – en mogelijk een bredere oproep zijn dan alleen aan jeruzalem. Dit staat er:
Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt en stenigt die tot u zijn gezonden!
Hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen verzamelen, zoals een kloek
haar kuikens verzamelt onder haar vleugels, maar gij hebt niet gewild.
Blijkbaar was er een hoop voor de stad, voor de kinderen van Jeruzalem. Deze verdeelde stad, die op papier allerlei bevolkingsgroepen bij elkaar brengt in verschillende wijken met elk eigen gebied, is het toonbeeld van verdeeldheid. En de stem van profeten? Die gaat tenonder in het wapengekletter.
Wat is mijn stad? Welke mensen worden er om mij heen verzameld? Jeruzalem heeft zelf niet te kiezen, zegt deze tekst; er was een bedoeling. Wat is de bedoeling van mijn huis, mijn leven? Wie horen erbij? In het volle besef dat het ongemakkelijk kan zijn; verdeeldheid in eigen huis, andere meningen, culturen, zienswijzen en perspectieven. Maar zo werkt familie toch ook. Kan ik deel zijn van de verzamelende stad in plaats van de strijdende stad. Voor de veiligheid die onderlinge verbinding brengt?
Vandaag maar eens extra om me heen kijken; wie er in mijn metaforische stad verzameld behoorde te worden. En met wie ik allemaal die stad vorm, dat is ook al een reden om te vieren. De diversiteit, de verbinding die er al is.
Tot zover even de PopUpGedachte van vandaag. Een hele goede donderdag gewenst – en vrede, en alle goeds.